De Stijl
Wat is De Stijl kunst nou eigenlijk?
De kunststijl De Stijl, ontstaan vanaf circa 1917. Een beschrijving van de kunststijl De Stijl aan de hand van voorbeelden en kenmerken.
Deze kunststijl werd ook wel de ‘meest verstandelijke en ook tegelijk de meest idealistische van alle abstracte bewegingen’ genoemd. De Nederlandse groep De Stijl is in Amsterdam opgericht door de schilders Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en de architect Jacobus Johannes Pieter Oud. Volgens de heren had het kubisme wel geleid tot inzichten, maar die werden niet aanvaard, waardoor het kubisme niet gegroeid is naar de uiting/ontwikkeling die het had kunnen krijgen.
Mondriaan kende de kubisten goed, maar koos ervoor om alleen te zoeken naar een meer ‘geestelijke vorm’ van kunst. Het abstraheren van vormen voerde hij ook door, net als de kubisten, maar hij vond het belangrijk dat er wel de vormen van het werkelijke te zien moeten blijven en dat de natuurlijke kleuren de basis zijn in het kunstwerk. Op die manier versterk je de verbintenis met het werkelijke, ook al is het haast niet meer te zien op basis waarvan het werk gemaakt is. Langzaamaan veranderd Mondriaan tot een vast gedachtegoed over enkel horizontale en verticale vormen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Stadhuis Den Haag, In 2017 werden de kleuren van het werk van de schilder Piet Mondriaan aangebracht op het stadhuis.
Bron: Shutterstock
De Stijl kunstenaars
Het gaat de kunstenaars om een balans in kleur en vorm, net als bij suprematisme, maar hierbij gaat het erom dat we als mensen in staat zijn de wereld om ons heen in balans te brengen op een manier die als heel prettig wordt ervaren. Het ultieme doel als mens zou zijn om zo evenwichtig mogelijk te zijn als individu, maar ook als schakel in de maatschappij.
De belangrijkste leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, Antony Kok, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo.
Bij de kunststijl De Stijl wordt kunst als tussenvorm tussen werkelijkheid en de ideale harmonie gezien.
Zodra de werkelijkheid in de harmonie gevonden is, zou kunst geen functie meer hebben. Piet Mondriaan meende dat kunst uitermate geschikt was om de achterliggende harmonie te onthullen. Daarnaast had kunst volgens Piet Mondriaan slechts een tijdelijk functie: ?Zolang de schoonheid van het leven nog afwezig is. Naarmate het leven aan evenwicht wint, zal de kunst geleidelijk verdwijnen?.
Dat we De Stijl ook veel terugzien in architectuur, heeft te maken met de behoefte aan nieuwe woonruimte tijdens en na de WOll, waarin woningen praktisch en eenvoudig moesten worden ontworpen.
Kenmerken De Stijl:
- Geometrische vormen
- De Stijl maakt meestal gebruik van duidelijke lijnen (horizontaal, verticaal en soms diagonaal)
- Vaak primaire kleuren (blauw, rood geel)
- Het lijkt geen weergave meer van de werkelijkheid.
Kijk voor een prachtig kunstwerk volgens de kenmerken van De Stijl eens bij Basiselement Driehoek – Sophia Harms-van Estrik