Wat is Surrealisme kunst nou eigenlijk?
De kunststijl Surrealisme is ontstaan vanaf circa 1920. Een beschrijving van de kunststijl Surrealisme aan de hand van voorbeelden en kenmerken.
Als kind heb je vast wel eens geprobeerd om een droom uit te leggen. Vaak lukt dit dan niet, omdat je erachter komt dat de logica in werkelijkheid niet klopt, terwijl dat in je droom allemaal heel vanzelfsprekend leek.
Als je surrealistische kunstwerken ziet, lijkt het haast een fragment uit een droom en vraagt het wel wat van jou als kijker; je moet de werkelijkheid even loslaten en je mee laten slepen in dit afgebeelde tafereel, waarbij de kunstenaar je meeneemt in een gevoel. Vaak zijn de vormen en kleuren niet waarheidsgetrouw. Maar wat heel kenmerkend voor surrealistische werken is, dat het verband tussen de elementen niet kloppend is. Bijvoorbeeld wilde dieren in een stedelijke omgeving.
of
Geeft vaak het gevoel te geven alsof de kunstenaar geprobeerd heeft een droom vast te leggen. Onderdelen lijken wel natuurgetrouw, soms wat aangepast, maar vooral de combinatie van elementen zoals, object en locatie, maken het vervreemdend.
Het surrealisme is ontstaan uit een literaire Europese stroming in de jaren ’20, net na de Eerste
Wereldoorlog. De Franse schrijver Andre Bréton was overtuigd van de waarde die dromen in zich hadden, want die zouden ons iets vertellen over ons ‘ware ik’. Het zouden onderdrukte gevoelens zijn, die goed tot uiting komen in een droom. Volgens Breton is het goed dat we die analyseren, om meer over onszelf te leren. Breton en een aantal kunstenaars zette deze filosofie voort, waardoor het surrealisme ontstond.
Vlak voor en tijdens de 2e wereldoorlog vertrokken veel van deze Europese kunstenaars (en andere intellectuelen) naar Amerika, waardoor bijvoorbeeld de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock geïnspireerd raakte. Zowel het expressionisme, kubisme als surrealisme zette zich daar voort en inspireerden kunstenaars elkaar.
Goed voorbeeld van surrealistische kunstwerken zijn van Salvador Dalí. Max Ernst past hier ook bij, maar die maakt gebruik van collagetechnieken wat zijn werk net zo vervreemdend maakt.
Kenmerken surrealisme
- Vervorming van ware vorm.
- Kleuren zijn bij surrealisme vaak anders dan in het echt.
- De afgebeelde elementen zijn in verwarrende context gebracht (combinatie is vervreemdend).
- Verhoudingen onderling of perspectieven kloppen vaak niet.
- Het vergt wat onderzoek van de kijker, voordat er een gevoel/betekenis aan gegeven kan worden.
Kijk voor een prachtig surrealistisch kunstwerk op Artleader bijvoorbeeld eens bij prachtig surrealistisch kunstwerk op Artleader bijvoorbeeld eens bij Mark Pol – Face off 1