fbpx
  • 0
  • Geen producten in je winkelmand.

Abstract zwart Indiaas graniet

 1.995,00(inclusief btw)
H
B
D
49cm
26cm
17cm
Toelichting

Graniet is een dieptegesteente. Dit is een zwarte Indiase graniet. Dit haut-reliëf is gemaakt in Azzano tijdens een cursusweek machinaal werken in graniet. Toch heb ik ervoor gekozen om dit beeld volledig intuïtief te creëren, ondanks de hardheid van het materiaal en om erin contrasten te realiseren om de invloed ervan in het materiaal te zien. Zo is er een deel met lijnen, uitlopend in een punt, ontstaan door de machine. Thuis heb ik gepolijst, om de gladde steen te zien, en een deel heb ik onbewerkt gelaten, om het ruwe materiaal te zien. Boorgaten die er onderaan te zien zijn vond ik mooi erin te laten voor de expressie, als een soort poortjes.
Tijdens het maken veranderde het beeld steeds van vorm. Het heeft een opwaartse stroom door de punt en de lijnen die naar de punt lopen. De gladde gepolijste vorm trekt het eerst de aandacht en staat centraal in het beeld. Beide vormen komen voort uit de onderste onbewerkte vorm. Ze kunnen niet zonder elkaar en hebben een contrasterende relatie met elkaar.
De achterzijde is hol gemaakt om hem minder zwaar te maken en hangt tegen de muur. Voor de foto heb ik ze op bok en steen gezet.

Eigenschappen

Kunststijl:Abstracte Kunst, Expressionisme, Minimal Art, Abstract Expressionisme

Grootte:S

Techniek:Sculpturen en Ruimtelijk, Natuursteen
Biografie Barbara Pijnappel
BIOGRAFIE
Mijn naam is Barbara Pijnappel, autodidact, beeldhouwer en schilder, woonachtig en werkzaam in Wenum Wiesel bij Apeldoorn.
Mij ‘triggert’ het materiaal en het proces van creëren; het proces van verandering en transformatie, zoals van een kleibeeldje naar bronzen beeld of van een ruwe steen naar een ‘af’ beeld. Ik probeer mijn werk altijd net dat beetje extra te geven, zodat het als het ware een stukje levenskracht mee krijgt en dat het iets ‘doet’ met degene die het bekijkt.

In terugkerende fases lag mijn belangstelling bij verschillende onderwerpen. Soms maak ik iets vanuit een spontaan idee een andere keer is het een langzaam ontstaans proces.
Ik kijk naar vormen, structuren en lijnen, en probeer een harmonieus beeld te maken met bijv. beweging en contrasten die ontstaan door de werking van licht en schaduw. Altijd is er de werking van het holle en het bolle. Beelden moeten omhoog komen, maar tegelijkertijd stevig staan.
OpleidingenOPLEIDING: Voornamelijk autodidact. Sinds 1987 maak ik beelden in klei + was + brons + diverse steensoorten en heb ik geschilderd en getekend in verschillende technieken w.o. met potlood, houtskool, pastelkrijt, acryl, Oost-Indische inkt, acryl- en olieverf. Een aantal jaren volgde ik schilderlessen bij schilder Don Nederhand. In de eerste jaren volgde ik lessen model boetseren bij beeldhouwer Joop te Riele bij de Doekom (nu Markant) in Apeldoorn. Vervolgens ging ik gedurende 8 jaar parttime bij een bronsgieter werken om mijn beelden te kunnen gieten. Thema’s bij de beelden in brons zijn: dieren, naakten, dansers, religieuze figuren (in opdracht), sprookjesfiguren, surrealistische figuren. Cursussen beeldhouwen in deed ik bij beeldhouwers Peter Schuijren in Limburg in 1994. Bij Bleu et Vert in de Auvergne in Frankrijk bij Marianne Neve in 1997, en diverse keren bij beeldhouwer Gerard van Rooij in ’95, ‘97 en 2011. In 2011 in granietmarmer en taille directe. Tussen 2002 t/m 2005 + in 2015, volgde ik marmer beeldhouwcursussen bij beeldhouwers Caroline Teesing bij UCK in Utrecht en bij Campo Altissimo in Azzano (dichtbij Carrara) Italië. In 2018 een cursus machinaal graniet bewerken bij Campo bij beeldhouwer Raphael Beil. Tot nu toe heb ik met diverse steensoorten gewerkt zoals Franse kalksteen, serpentijn, albast, div. speksteen soorten, dolomiet, Belgische hardsteen, Springstone, div. marmer soorten, Siberische leopardstone, blauwe granietmarmer Azul de Macaubas uit Brazilië, onyx, diabaas en graniet. Thema’s bij de stenen beelden zijn: vrouwenfiguren, dieren, abstracten, intuïtief-organisch, abstract-organisch, Blad & Bloem en natuurelementen.
Exposities en Evenementen

EXPOSITIES en ACTIVITEITEN: Sinds 1994 zijn er zo’n 200 exposities geweest in Nederland, Duitsland en België in galeries, musea bedrijven, instellingen en o.a. veel sterren restaurants. Soms zijn er opdrachten. Mijn CV staat op www.barbsgallery.com. Sinds de zomer van 2005 heb ik bij mijn atelier een kleine beeldentuin. Het is open op afspraak en op open middagen, aankondigingen staan steeds op www.barbsgallery.com. Verder zijn op deze site de bronzen beelden te zien, de stenen beelden, de beeldentuin, opdrachten, info over workshops speksteen bewerken + workshops boetseren, die door mij worden gegeven sinds 2006, info over de geologie van de stenen, het proces naar het maken van een bronzen beeld. In 2007 + 2009 gaf ik een paar keer workshops Creatief Denken. Sinds de herfst van 2012 startte een boetseercursus. Meer informatie staat op www.barbsgallery.com. Veel werk bevindt zich in privé bezit en collecties in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de V.S., 1 beeld is in het publieke domein t.w. een zittende olifant op St. Vogeleiland, Deventer Per januari 2017 ben ik lid geworden van Beroeps Organisatie Kunstenaars - www.boknet.nl