• 0
  • Geen producten in de winkelwagen.

Cactusfruit

Productie jaar 2018
 1.290,00(inclusief btw)
  • Hoogte: 60cm
  • Breedte: 90cm
  • Diepte: 2cm

Kunst categorie

Kunstfotografie
Meer van Margot van de Stolpe

Beschrijving kunstwerk

ULTRA VANITY
stilleven fotografie in de kleurenperceptie van insecten

Dibond acryl Durst Lambda fotoprint met ophangsysteem, oplage 10
Andere formaten en uitvoeringen zijn mogelijk.

Margot van de Stolpe en Robin Noorda van het Tropism Art & Science Collective werken samen in het ‘Ultra Vanity’ fotokunst project en gebruiken een speciale techniek in een serie stillevens.

perceptie
“Het concept van onze barokke serie Ultra Vanity werpt nieuw licht op planten, bloemen, voedsel, naturalia en taxidermie objecten. Daarmee arrangeren we stillevens op de vanitas wijze van de oude meesters, maar gevangen in een hedendaagse perceptie.
Met behulp van de z.g. ‘Ultra Violet Induced Visible Fluorescence’ (UVIVF) techniek, vertonen met name organische objecten een ongekend kleurenspectrum. We betreden daarmee het visuele domein van insecten en sommige vogels die in het UV spectrum geheime boodschappen van planten waarnemen. Zo lichten de meeldraden van planten op om insecten te lokken of tonen bloemblaadjes patronen die werken als ‘landing strips’ om de weg te wijzen naar de nectar. Vogels zien rijpe bessen en vruchten beter in UV. Met deze magische perceptie verschuiving in nachtelijke kleuren willen we een ervaring van verwondering en ontwakende schoonheid bewerkstelligen. We menen dat een ander perspectief met een breder spectrum meer doet zien…”

techniek
De foto’s zijn in volledige duisternis gemaakt waarbij speciale beschermende brillen gedragen moeten worden. Tijdens minutenlange belichtingen met het onzichtbare, maar gevaarlijke en letterlijk verblindende licht van een 365nm golflengte UV spotlight wordt het zwakke fluorescentie effect opgeroepen. Het is minutieus schilderen met een bizarre lichtbron. Het opgewekte bijzondere kleurenspectrum is niet kunstmatig gemanipuleerd, maar is het fluorescentie resultaat van de specifieke UV lichtbron en simuleert de kleurenperceptie van insecten. Door middel van meerdere opnames vanuit hetzelfde standpunt, wordt dit subtiele UVIVF fenomeen vervolgens optellend gestapeld om zo voldoende luminescentie te verzamelen en het beeld te laten opdoemen. Een bewerkelijke werkwijze die, vanwege de lange sluitertijden, aan de magie van de begintijd van de fotografie doet denken.

Eigenschappen kunstwerk

Kunststijl: Realisme
Grootte: M

Techniek: Kleur, Kunstfotografie, C-Type, Volledig Spectrum