fbpx
  • 0
  • Geen producten in je winkelmand.

Femke en de kimono

 6.000,00(inclusief btw)2017
H
B
D
100cm
140cm
Toelichting

Op dit schilderij ligt een vrouw losjes in een Chinese kimono. De in Rotterdam geboren George Breitner schilderde omstreeks 1887 in Amsterdam een aantal zeer bekende schilderijen van jonge vrouwen in Japanse kimono’s. Ik herinner me dat mijn moeder Chinese kimono”s droeg. Breitner en ik volgden onze opleiding aan de academie van beeldende kunsten, thans het Willem de Kooning, te Rotterdam. In Den Haag en Amsterdam beoefenden wij “om den brode” onze creativiteit.
Omdat ik de “kimono” schilderijen van Breitner prachtig vind en de Chinese en Japanse kimono”s bijzonder, mooi en kleurrijk zijn, ontkwam ik er niet aan om ook schilderijen van vrouwen in kimono te schilderen.
Voor dit schilderij koos ik bewust de combinatie van een half naakt westers model in een Aziatische kimono met een Arabisch/Islamitisch geometrische achtergrond.
Vanwege de Islam is het uitbeelden van o.a. mensen laat staan half naakten, ten strengste verboden.
In dit schilderij heb ik de westerse, Arabische en Aziatische cultuur vredig bij elkaar gebracht.
In de huiselijke sfeer van de Arabische/Islamitische cultuur zou bij intieme gelegenheden ook een situatie kunnen ontstaan zoals op het schilderij.
Het zou ook heel normaal zijn wanneer in de westerse cultuur achtergronden of muren gedecoreerd worden met fantastische Arabische/Islamitische geometrische dessins.
De aanwezige schoonheid in vele culturen en godsdiensten kunnen leiden tot meer begrip voor elkaar.

Eigenschappen

Kunststijl:Expressionisme, Art Nouveau

Grootte:L

Techniek:Gesso, Olieverf, Op doek
Biografie Andreas Goewie
Assistent ontwerper bij een couturier en confectionairs.
Boetiek Checkpoint in Scheveningen. Met geestverwanten, fotograaf, grafische vormgevers, industrieel vormgevers en modeontwerpster ontwerpbureau Checkpoint in Den Haag. Ontwerper voor confectionairs in de ons omringende landen. Pilot ontwerper voor het International Fashion Council waar 52 fabrikanten bij waren aangesloten van Australië, Japan, Europa en Amerika.
Mede hoofdredacteur voor het maandblad TIQ. Fotografie voor het blad EXTRA voor de Telegraaf. Art director voor het reclamebureau FHV/BBDO, Amstelveen.
Herkenbaar is de invloed van mode en grafische vormgeving in mijn schilderwerken waarmee mijn werken verschillen met werken van collega's.
Mijn uitgangspunt is de klassieke schoonheid. Mijn voorbeelden van schilders zijn o.a. Ingres, Giorgione, Belinni, Tiziano, Rembrandt, Bonnard, Alma Tadema, Lempika, Shiele, Corinth, Cabanel. Van fotografen de belg Marc Lagrange en natuurlijk Helmut Newton.
OpleidingenAcademie van Beeldende Kunsten/Willem de Kooning te Rotterdam. Mode en Grafische vormgeving. 1 jaar beeldhouwen aan de Rietveld.
Exposities en Evenementen

Art Fair in Utrecht 2012. Galerie Art Fusion, Amsterdam 2012. Tentoonstellingen in Provinciehuis in Lelystad, 2013 en 2016. Museum Schokland en museum Nagele 2014. Galerie Global Art in Tongeren, België, 2015. Affordable Art Fair, Oktober 2016, Amsterdam. Vermeldingen in art boeken: Jaarboeken kunstenaars 2013 en 2016. Twee pagina's "Beeldende kunst in Nederland", 2014. "Cohens Choice" , 1 pagina, gelimiteerde oplage. 2015 Zes pagina's in het Engels, Duits "Who is who in visual art"/50 masters of realistic imagenery", 2015. Vier pagina's in Russisch, Engels, Italiaans: WE contemparary, 2016. Twee pagina's "European Contemporary Artists", 2016/2017. Vermelding in Jaarboeken kunstenaars 2011, 2012, 2013, 2016.