Gordeldier

Productie jaar 2021
 1.500,00(inclusief btw)
  • Hoogte: 18cm
  • Breedte: 18cm
  • Diepte: 5cm

Kunst categorie

Sculpturen en Ruimtelijk
Meer van Fiona Zondervan

Beschrijving kunstwerk

Het dier als lijdend onderwerp

Klimaatverandering, is het onomkeerbaar? Uitsterving en bedreiging, kan het anders? Om dit soort doem-denk-vragen niet de boventoon te laten voeren geef ik het dier een stem. Uit liefde voor het leven en een onnoemelijk ontzag voor dieren geef ik al meer dan 30 jaar het dier een gezicht.

De aanwezigheid van dieren is voor mij een vanzelfsprekendheid, daar inspiratie aan te ontleden en dat vorm te geven, een manier van overleven. Dan gaat het mij niet alleen om de soorten om ons heen, de zogenaamd aanraakbare en aaibare soorten. Juist de niet-aaibare soorten en exoten zijn minstens zo belangrijk.

Het onbekende en niet-aaibare dier, ver weg of zo bedreigd dat ze niet of nauwelijks meer te zien zijn, daar word ik zo intens verdrietig van. Dus dompel ik me onder in de pracht en de oerkracht van dieren die er zijn en al waren, lang voor wij als soort de aarde overstelpten.

Zo maakte ik onlangs drie wandsculpturen, een Pangolin, een Gordeldier en een Coendou. Ze zijn niet bedoeld om te adoreren en te aanbidden, nee ze zijn bedoeld om ‘onze’ ogen en harten te openen. Zodat het lijden van deze dieren geen onderwerp meer hoeft te zijn. Het materiaal waarin ik ze gemaakt heb speelt ook een rol. Prachtig gegoten brons zonder patina, zonder opsmuk. Het materiaal zijn werk laten doen, het dier tot zijn recht laten komen en bewustzijn aanwakkeren.

Eigenschappen kunstwerk

Kunststijl: Realisme, Impressionisme
Grootte: S

Techniek: Sculpturen en Ruimtelijk, Brons