fbpx
  • 0
  • Geen producten in je winkelmand.

Slapers en wakers Waker I

 1.750,00(inclusief btw)2012
H
B
D
60cm
80cm
4cm
Toelichting

Slapers & Wakers – Waker I
Er is haast niets vrediger dan een slapend kind. De wolkerige afwezigheid heeft iets heiligs. De persoonlijkheid lijkt wel ‘naar binnen geklapt’ te zijn. De afwezigheid suggereert een moment van stilte. Maar hier geldt ook weer ‘Niets is wat het lijkt’. Enerzijds is er dus die ongekende rust, anderzijds is er op fysiek (cellulair) niveau ongelooflijk veel activiteit. Tijdens de slaap hebben juist zoveel processen voorrang, denk bijvoorbeeld aan groei en herstel van weefsels.
Daarnaast is er ook de psychische ontwikkeling: juist tijdens de slaap is er verwerking van gebeurtenissen, die overdag hebben plaatsgevonden. De hersenen zijn zeer actief. En wat te denken van activiteiten die plaatshebben in dromen; ofschoon virtueel, komt er een enorme hoeveelheid aan actie en emoties voorbij…
De Wakers zijn een reactie op de Slapers: in al die verstilling had ik behoefte aan ‘zichtbare’ actie en vooral persoonlijkheid die via de ogen voor een moment zichtbaar wordt.
Daarnaast is wakker zijn gedurende de nacht voor velen een groot ongenoegen, vergeefse pogingen tot inslapen leiden tot onrust en machteloze gevoelens. Toch zijn de stille, ingekapselde momenten in de nacht soms aanleiding tot diepe inzichten, meditatieve momenten en soms zelfs spirituele ervaringen.

Eigenschappen

Kunststijl:Expressionisme, Realisme

Grootte:M

Techniek:Krijt, Tekeningen en Illustratie kunst
Biografie Maartje Meerman
Maartje Meerman
Hilversum,1968

Ik teken en ik schilder.
De laatste jaren laat ik in mijn schilderijen steeds meer weg van de afwerkingslagen, waardoor de oorspronkelijke lijnentekening van de opzet zichtbaar wordt en ik – naast de tekeningen die ik in Siberisch krijt maak – het gebied verken tussen tekening en schilderij.
Door deze bevrijding van de onderlaag, mijn liefde voor de oorspronkelijke lijn en poëzie van het schrift, de ruwheid van een eerste registratie, geef ik zicht op de schoonheid van de imperfectie, waar ik door gefascineerd ben op zowel concreet als figuurlijk niveau. Mijn overkoepelend thema is Niets is wat het lijkt: wat wil je zien, wat denk je te zien en wat zie je nu eigenlijk echt?
OpleidingenHKU Hogeschool voor de Kunsten Autonome Vormgeving
Exposities en Evenementen