• 0
  • Geen producten in de winkelwagen.

Slapers en wakers Waker I

Productie jaar 2012
 1.750,00(inclusief btw)
  • Hoogte: 60cm
  • Breedte: 80cm
  • Diepte: 4cm

Kunst categorie

Schilderijen
Meer van Maartje Meerman

Beschrijving kunstwerk

Slapers & Wakers – Waker I
Er is haast niets vrediger dan een slapend kind. De wolkerige afwezigheid heeft iets heiligs. De persoonlijkheid lijkt wel ‘naar binnen geklapt’ te zijn. De afwezigheid suggereert een moment van stilte. Maar hier geldt ook weer ‘Niets is wat het lijkt’. Enerzijds is er dus die ongekende rust, anderzijds is er op fysiek (cellulair) niveau ongelooflijk veel activiteit. Tijdens de slaap hebben juist zoveel processen voorrang, denk bijvoorbeeld aan groei en herstel van weefsels.
Daarnaast is er ook de psychische ontwikkeling: juist tijdens de slaap is er verwerking van gebeurtenissen, die overdag hebben plaatsgevonden. De hersenen zijn zeer actief. En wat te denken van activiteiten die plaatshebben in dromen; ofschoon virtueel, komt er een enorme hoeveelheid aan actie en emoties voorbij…
De Wakers zijn een reactie op de Slapers: in al die verstilling had ik behoefte aan ‘zichtbare’ actie en vooral persoonlijkheid die via de ogen voor een moment zichtbaar wordt.
Daarnaast is wakker zijn gedurende de nacht voor velen een groot ongenoegen, vergeefse pogingen tot inslapen leiden tot onrust en machteloze gevoelens. Toch zijn de stille, ingekapselde momenten in de nacht soms aanleiding tot diepe inzichten, meditatieve momenten en soms zelfs spirituele ervaringen.

Eigenschappen kunstwerk

Kunststijl: Expressionisme, Realisme
Grootte: M

Techniek: Schilderijen