• 0
  • Geen producten in je winkelmand.

Strand Scheveningen 4

 1.975,00(inclusief btw)
  • Hoogte: 100cm
  • Breedte: 50cm

Kunst categorie

Kunstfotografie

Beschrijving kunstwerk

hyperbolisch panorama of hyperama

Dibond acryl Durst Lambda fotoprint met ophangsysteem, oplage 7
Andere formaten en uitvoeringen zijn mogelijk.

Een hyperbolisch panorama is een projectie vorm, waarin een 360° panorama op een plat oppervlak wordt geprojecteerd. Dit kan resulteren in een convexe of concave wereld. Het simuleert de visuele waarneming van een insect, die met zijn uitpuilende facetogen, bijna 360° zicht heeft, enkel gehinderd door de dode hoek veroorzaakt door het eigen lichaam.

Noorda:
Als 15-jarig jongen begon ik tekeningen te maken met het fisheye perspectief van 180°. Vervolgens wilde ik de volledige horizon in mijn tekeningen vast te leggen (sterk geïnspireerd door M.C. Escher) en tekende ik landdschappen in een 360° perspectiefprojectie.

In 2006 ontdekte ik de mogelijkheid om dergelijke perspectieven fotografisch te maken met vier fisheye foto’s, deze te verwerken tot een equirectangulair panorama, en daar een hyperbolische projectie op los te laten. Ik probeer intrigerende onderwerpen te kiezen en manipuleer deze panorama’s, ook wel ‘little planets’ genoemd, tot percepties van wonderlijke werelden.
Eigenlijk wordt de foto van een hyperbolisch panorama twee keer gemaakt. Eenmaal op locatie bij het maken van 4 fisheye foto’s in elke windrichting. Ten tweede in virtualiteit waarbij het standpunt, zenit, azimut of nadir zicht, breedtegraad, lengtegraad, gezichtsveld en spin wordt gekozen in de hyperbolische dimensie.

Eigenschappen kunstwerk

Kunststijl: Surrealisme, Realisme
Grootte: M

Techniek: Kunstfotografie, Panoramisch, Lensvormig