Utopia

Productie jaar 2016
 7.500,00(inclusief btw)
  • Hoogte: 145cm
  • Breedte: 75cm
  • Diepte: 75cm

Kunst categorie

Glaskunst

Beschrijving kunstwerk

Het werk Utopia bestaat uit een glazen toren op een verlicht eiland. De toren is opgebouwd uit drie stapelbare elementen: steeds een tapijt met tulpen en een rechthoekige kamer met ogen die naar alle kanten uitkijken. Het glas heeft warme goudgele tot oranjebruine tinten. De onderdelen zijn gefused in combinatie met brandschilderingen met hot-glasspaint en powderprinting (een zeefdruktechniek). Boven de toren hangt een vliegend tapijt, ook met het tulpenmotief maar dan in kleur.

Met het thema Utopia kun je ‘los’ gaan en een maatschappij bouwen zoals het jou het beste uitkomt, met mooie idealen voor jou en je medemens. Maar voor welke medemens? Niemand heeft precies dezelfde verlangens en behoeften als jij. Deze veranderen ook voortdurend. De invulling vertoont onmiddellijk gebreken zo gauw je het concreet gaat maken.

Wat er dan overblijft is vooral het verlangen. Het verlangen naar het andere. Het gras aan de overkant lijkt altijd groener dan dat van jezelf.
In mijn gedachten zag ik een muur met aan beide kanten iemand die door een gaatje staat te gluren en verlangt naar de andere kant. Dat beeld heb ik vertaald naar een gouden toren met ogen. Ogen die naar binnen en naar buiten kijken. Ogen die je naar binnen lokken, de gouden kooi in. Daar moet het leven goed zijn! Maar ook ogen die naar buiten willen: de gouden kooi is te beklemmend geworden en het gras aan de overkant lonkt. Vluchten kan via het vliegende tapijt, letterlijk, maar vooral symbolisch: via het kleurrijke innerlijk, de fantasie. De weg ernaartoe of ervandaan is misschien wel boeiender dan er zijn. Daar zit het echte Utopia, daar kun je ‘los’.

Het tulpenpatroon, de sluierachtige vitrages en het vliegende tapijt zijn een knipoogje naar het ‘verhollandste’ oosten uit de sprookjeswereld.

Eigenschappen kunstwerk

Kunststijl: Abstracte Kunst, Expressionisme, Surrealisme, Abstract Expressionisme
Grootte: L

Techniek: Glaskunst