Zelfportret

Productie jaar 2016
 7.500,00(inclusief btw)
  • Hoogte: 170cm
  • Breedte: 75cm
  • Diepte: 75cm

Kunst categorie

Glaskunst

Beschrijving kunstwerk

Het werk bestaat uit zeven in de mal gefusede portretten op gebrandschilderde glasappliqués (stèles). Ze staan op een sokkel met een doolhof dat is bekleed met lood.

Tijdens een vakantie kwam ik ergens de volgende tekst tegen:

ALL I CAN DO IS TO BE ME
WHATEVER THAT IS

Een zelfportret dwingt je daar over na te denken.

Ik wilde vooral een innerlijk portret maken maar ik wilde er in ieder geval ook fysiek in aanwezig zijn, een tastbaar stukje Liesbeth. Ik ben nou eenmaal die ik ben. De conditie van mijn lijf bepaalt ook hoe ik mij voel. Ik ben het enige dat ik bezit en zelfs dat raak ik een keer kwijt.

Het fysieke deel van het zelfportret bestaat uit afdrukken van mijn gezicht uitgevoerd in glas.
Het is bijzonder confronterend, zo’n glazen gezicht van jezelf, genadeloos met alle plooien en rimpels in dat in mijzelf gekeerde, wat strenge gezicht. Grappig is wel dat ook al die verschillende kleuren telkens een andere uitdrukking geven aan toch steeds datzelfde gezicht.
De portretten zijn niet persé gaaf. Een leven verloopt nu eenmaal niet gladjes en zonder blutsen.

De portretten heb ik verwerkt in een beeld, bestaande uit acht stèles in een spiraalopstelling. De kleuren van de portretten zijn doorgezet in de stèles. Donkere en lichte, zachte en felle kleuren wisselen elkaar af als mijn goede en slechte momenten, mijn levendige en duistere kanten. De geschilderde lijnen zijn groeiringen; kronkelig en rafelig.
De spiraalvorm geeft beweging aan het beeld; het is mijn leven dat zich ontvouwt en ontwikkelt. De portretten kijken naar de horizon maar ook naar binnen; de kleuren van de hemel staan op mijn gezicht maar vormen zich ook in mijn hoofd.

Eigenschappen kunstwerk

Kunststijl: Expressionisme
Grootte: L

Techniek: Glaskunst