• 0
  • Geen producten in de winkelwagen.

Kunst bij de online galerie van Nederland

Kunst is in ons dagelijks leven overal om ons heen. Neem er maar eens de tijd voor en kijk eens om je heen. Wat is kunst voor jou? Wanneer is iets kunst? Kunst heeft het vermogen om dat wat alledaags of functioneel is, zo tot uiting te brengen dat het de zintuigen prikkelt. Zodanig dat het ontroert door schoonheid. Kunst is een ambacht die bedoeld is om de zintuigen te prikkelen.

Wat is kunst?

Er zijn veel verschillende soorten kunst. Het helpt als je al die soorten kunst in groepen opdeelt. Omdat u zich bij ons in een online kunst galerie bevindt, beperken wij ons tot de beeldende kunst.

Beeldende kunst

De bekendste soort kunst is die van beeldende kunst. Hierbij wordt een deel van de werkelijkheid afgebeeld. Denk aan een persoon, een landschap of aan een beeld van de stad, ofwel een stadsgezicht. Een afbeelding kan in het platte vlak zijn, dan spreken we bijvoorbeeld over een schilderij of over illustratie kunst. Een schilderij of illustratie is altijd uniek. Dat wil zeggen dat er maar één exemplaar van is. Spreek je bij kunst over digitale kunst of over zeefdruk of grafieken, dan is dat vaak een kunstwerk dat in een oplage vervaardigd is. Er zijn dus bijvoorbeeld tien, twintig, of honderd exemplaren van dit kunstwerk in omloop.

Beeldende kunst kan ook ruimtelijk zijn, zoals een standbeeld. We spreken dan over een sculptuur of ruimtelijke kunst. Andere vormen zijn installatiekunst of bijvoorbeeld glaskunst.

Wat is kunst? Artleader.com

Toegepaste kunst

Als aan een voorwerp speciale aandacht is besteed, wat betreft vorm, kleur of materiaal en er bij deze gebruiksvoorwerpen rekening is gehouden met de functie die ze hebben dan spreken we van toegepaste kunst.

Kunstfotografie

Met kunstfotografie kun je veel kanten op. Denk bij kunstfotografie niet aan verjaardagsfoto’s of aan vakantiefoto’s. Kunstfotografie is pas kunst als de kunstfotograaf van een onderwerp of van een specifiek object op een speciale manier foto’s maakt. Een momentopname op een wijze die gevoelens oproepen en de zintuigen prikkelt. Zodra dat gebeurt spreken we van kunst. Het gebeurt ook dat foto’s dermate bewerkt worden, dat er van de originele foto weinig overblijft. Vaak is dan de oorspronkelijke foto nog wel terug te herleiden, maar het gevoel dat het nieuwe geheel oproept is volledig anders. Als dat het geval is, dan spreken we van digitale kunst. Ook gebeurt het dat zowel kunstfotografie als delen van een schilderij of en illustratie met elkaar gecombineerd worden. In dat geval spreken we over Mixed Media kunst.

 

Definitie van Kunst

Als we het bovenstaande samenvatten, dan kun je kunst als volgt definiëren. De betekenis ziet er dan zo uit.
Kunst is het vermogen om wat in onze geest of in onze gemoedsbeleving is gewekt en op een zodanige wijze tot uiting te brengen, dat het daarmee ontroert door schoonheid. Het is een ambacht. Kunst komt voort uit één van de meest fundamentele neigingen van de mens. De neiging om momenten te willen vastleggen. Al sinds de oertijd werden er rotsschilderingen van jachtdieren en versieringen gemaakt. Deze schilderingen vormen de eerste uitingen van kunst.

Wat is hedendaagse kunst?

Hedendaagse kunst kopen bij Artleader
Hedendaagse kunst van Hannie Rieuwerts

We spreken van hedendaagse kunst als dit het werk betreft van een kunstenaar die nu nog werken maakt. Anders dan grootmeesters zoals Picasso, Vermeer of Rembrandt, die jaren na hun overlijden nog zeer geliefd zijn, betreft hedendaagse kunst, kunst dat juist vandaag de dag vervaardigd wordt. Het kenmerkt zich doordat het nog vol in ontwikkeling is. Hedendaagse kunst kan dus ook kunst van een kunstenaar in wording betreffen. Zo zijn alle kunstwerken die u op Artleader treft ook kunst van hedendaagse kunstenaars, in dit geval beroepskunstenaars aangesloten bij de Beroeps Organisatie Kunstenaars.

Wat zijn populaire kunstvormen?

De populaire kunstvormen in de hedendaagse kunst zijn nog altijd schilderijen en zeefdrukken. Wel zien wij een trend dat kunstfotografie steeds populairder wordt. Kunstfotografie wordt in zijn populariteit gevolgd door de daarvan afgeleide vorm digitale kunst. Populaire kunststijlen en onderwerpen van hedendaagse kunst zijn:

Pop Art, gevolgd door Street Art
Expressionisme
Abstracte kunst
Impressionisme

Populaire onderwerpen zijn:

Landschap kunst
Stadsgezicht kunst
Zeegezicht kunst
Personages in kunstwerken

Meer leren over wat de functie van kunst in de maatschappij is?

Wie meer wil weten over welke functie kunst in de maatschappij heeft, stellen we graag voor aan ArtEZ en in het bijzonder aan het werk van Emiel Copini. Wij werden gegrepen door het proefschrift ‘Tussen willen en weten. Cultuur, cultuuronderwijs, en de ontwikkeling van metacognitie in de adolescentie’, waarmee Emiel Copini is gepromoveerd. Emiel Copini (1981), is docent bij ArtEZ en doceert bij de Master Kunsteducatie en de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Met dit proefschrift gaf hij ons vooral meer inzicht in het cultureel bewustzijn van jongeren van 14 tot 18 jaar, met als vraag wat er bekend is over de wijze waarop jongeren in allerlei media reflecteren op (hun) cultuur. U kunt het gehele document hier lezen.