• 0
  • Geen producten in de winkelwagen.

De uitgelichte kunstenaar

Kieta Nuij

Kieta Nuij maakt beelden in brons. Vertrekpunt is steeds de mens in al zijn ervaringen.
In haar beelden geeft Kieta vorm aan allerlei facetten van het menselijk leven. Vanuit
haar nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt zoekt ze naar de essentie van
universele menselijke emoties en ervaringen en hoe die in de mens zichtbaar worden.
Gratie en schoonheid, verstilde beweging, maar ook spanning, worsteling, de ruwe kanten
van de ervaring. Haar beelden zijn de weerspiegeling van de ziel.

Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten, Maastricht (1984)

Adam

Kieta Nuij Dromer

Dromer

Voor meer werk van Kieta Nuij zie de pagina van Kieta Nuij


Piep van Sante

Soms lijk je in het abstracte werk van Piep van Sante iets te herkennen, maar meestal blijft het een ontdekkingstocht in haar kleur- en vormentaal. Hierdoor blijft het werk van Piep spannend en krijgt het een diepgang waar je naar wil blijven kijken.

Zij beschrijft haar werk als spontaan en intuïtief. Voor Piep is schilderen een zoektocht op gevoel naar evenwicht tussen kleur en vorm. Het ontstaat spontaan en meestal weet ze vooraf niet wat ze gaat schilderen. “Levenslang heel bewust kijken en fotograferen van details en indrukken die mij raken, bepalen nu waarschijnlijk mijn schilderkunst.”

Piep van Sante groeide op in een grafische wereld. Haar vader en opa hadden een drukkerij en als kind was zij er vaak te vinden. Ze ging op 19-jarige leeftijd naar Amsterdam om daar de HBO-opleiding textiele werkvormen en handvaardigheid te gaan doen op De Witte Lelie.
Na De Witte Lelie vertrok ze naar Zweden om daar een professionele weefopleiding te volgen aan de Volkshogeschool Sätergläntan. Eenmaal terug nam zij weefatelier De Weverskaarde in Amsterdam over, werkte in opdracht en gaf workshops weeftechnieken, ontwerp, kleurenleer en materialenkennis.

Na veel omzwervingen belandde ze toch weer in de grafische wereld en in 1992 ging ze als grafisch ontwerper aan het werk.
In 2013 begon ze met schilderen, raakte er totaal aan verslingerd en in 2016 besloot ze haar grafische bedrijf, DUODECIMO grafische vormgeving, te stoppen en zich helemaal te focussen op haar kunstenaarschap.

Naast haar werk met verf op doek maakt Piep ook digital-art. Op diverse materialen wordt het werk afgedrukt, zoals aluminium, plexiglas, metaal, hout en/of FineArtPaper.

Piep van Sante Kubus

Happiness

Voor meer werk van Piep van Sante zie de pagina van Piep van Sante


Pita Vreugdenhil

Pita Vreugdenhil is in 1945 te ’s-Gravenhage geboren. Sinds 1975 woont en werkt zij in Emst (gemeente Epe).
Aanvankelijk beoefende zij diverse disciplines van kunst. Na het volgen van de opleiding beeldende creativiteit aan een Instituut voor Creatieve Handvaardigheid is Pita zich gaan toeleggen op schilderen en etsen.

Om de technische mogelijkheden van de diverse materialen beter te leren kennen, volgde zij nog een aantal cursussen. Vanaf 1980 is zij zich volledig gaan toeleggen op de techniek van het schilderen met olieverf. Door de vergaarde kennis toe te passen in haar stillevens heeft zij zich ontwikkeld tot een schilder van realistische stillevens.

Haar werk toont een duidelijke voorkeur voor stillevens, uitgevoerd in olieverf op linnen of paneel. De realistische stillevens onderscheiden zich niet louter alleen door de uiterste precisie waarmee voorwerpen in een weloverwogen compositie worden geschilderd. Door er voortdurend naar te streven de weergave van de onderwerpen boven de exacte waarneming uit te laten stijgen, toont zij haar beleving van de werkelijkheid. Stofuitdrukking, detaillering en een subtiel spel van licht en schaduw, vorm en kleur zijn kenmerkend voor haar werk. Het is dan ook de verwondering over haar werk die zij bij de toeschouwer teweeg wil brengen.
Glas, porselein en fruit zijn veelal de rode draad in menig schilderij.

Haar schilderijen worden opgebouwd uit dunne lagen verf, volgens de aloude schilderstraditie. Ondanks het feit dat er meestal aan meerdere doeken tegelijk wordt gewerkt, blijft de productie van de realistische schilder klein.

Haar werk, dat nationaal en internationaal waardering ontvangt, is zowel nationaal als internationaal in het bezit van particulieren, bedrijven en gemeenten. Pita exposeerde eerder in vele plaatsen in Nederland, België, Canada en Engeland.
Naast haar vrije werk schildert zij ook in opdracht indien gewenst met voorwerpen van de opdrachtgever als onderwerp.

Pita Vreugdenhil

Granny Smith

Pita Vreugdenhil

Chinese voorraadpot

Voor meer werk van Pita Vreugdenhil zie de pagina van Pita Vreugdenhil


Monique Eysink

2005 was het begin van een nieuwe carrière. Door jarenlang verschillende cursussen te volgen, waaronder zeven jaar lang Fijnschilderen bij Paul Jaarsma, is Monique Eysink nu zelfstandig fijnschilder en geeft zij schilderlessen aan volwassenen.

De opleidingen die Monique gevolgd heeft zijn o.a. tekenen bij Tekengenootschap Debutade in Hoorn en Fijnschilderen door Paul Jaarsma bij Ibis Atelier in Alkmaar en Didactiek voor Beeldende Vorming bij Crejat in Alkmaar

Onderstaand twee werken van kunstenares Monique Eysink waarin kinderen als inspiratiebron dienen.
Kinderen kunnen met kleine dingen eindeloos gelukkig zijn. Een flesje bellenblaas bijvoorbeeld. Spreekwoordelijk hebben zeepbellen zelfs een negatieve klank, maar voor een kind is het puur geluk.

Monique Eysink

Tel je zegeningen

Voor meer werk van Monique Eysink zie de pagina van Monique Eysink


Frans Lemeer

Als kind tekende ik al veel en kon mijn fantasieën hierin kwijt.
Na mijn middelbare opleiding (MULO) heb ik de opleiding Monumentale Vormgeving aan de stadsacademie Toegepaste Kunsten te Maastricht gevolgd. ( Academie Beeldende Kunsten Maastricht) 1974-1979.
Hier kreeg ik o.a. les in het ontwerpen van glas- in- lood ramen. Dikke contouren die je moest opvullen met monochrome kleuren. Deze techniek was belangrijk voor mijn verdere stijl van schilderen. (decoratieve stijl).
Na de academie nam ik een vervolg cursus (KPDB cursus pedagogische en didactische bijscholing) om buitenschools tekenles te geven. Hier leerde ik een paar collega’s uit Roermond kennen en samen zijn we in een kraakpand, met toestemming van de gemeente Roermond, een galerie begonnen. “Galerie V28” . 1980-1982
Dit heeft een paar jaar interessante tentoonstellingen opgeleverd en het vuur om door te gaan aangewakkerd .Mijn teken en schilderstijl is kleurrijk. Inspiratie verkrijg ik via multimedia in combinatie met eigen hersenspinsels. Thema’s komen vaak naar voren tijdens allerlei onderzoeken naar een geschiedenis waarover we vrij weinig weten of over verteld is geworden.
Geschiedenis in de ruimste zin of de achtergronden van een religie, de complexiteit waarin we leven. Ik maak gebruik van beelden van chaos, wantrouwen, onderzoek in combinatie met een luchtige kijk.

Builders

Frans Lemeer

Focus on research

Voor meer werk van Frans Lemeer zie de pagina van Frans Lemeer


Marcel Straver

Geïnspireerd door toevallige scenes in de kleine natuur om mij heen schilder ik mijn eigen versies hiervan op doek. Bomen in een veld met koolzaad of fluitenkruid, een kronkelend weggetje met bomen, een berm vol wilde bloemen of papaver. Als ik daar langsloop of -fiets maak ik een simpel kiekje. In mijn atelier werk ik het, soms pas maanden later, uit in mijn eigen stijl: korte streken met de platte kwast. Meestal in acryl, omdat dit het beste bij mijn manier van schilderen past. Met dit ‘grof pointilleren’ maak ik een impressie van wat ik waarnam. Soms blijf ik hierbij dicht bij de werkelijkheid en soms abstraheer ik het tafereel. Ik probeer het beeld meestal terug te brengen tot de essentie. Streek voor streek kom ik zo tot het resultaat dat ik hebben wil. Een meditatief proces dat eigenlijk altijd leidt tot een zeer kleurrijk resultaat: mijn gekleurde wereld!

 

Wit tapijt

Marcel Straver

Westerheide

Voor meer werk van Marcel Straver zie de pagina van Marcel Straver


Anneke van Kesteren

Anneke van Kesteren genoot haar opleiding aan de vrije academie voor beeldende
kunsten “Phychopolis” te Den Haag tussen 1976 en 1980

Haar voornaamste studierichting aan de academie was de vrije schilderkunst.
Zij volgde lessen bij kunstenaars als Jan Sierhuis, Frans Zwartjes en Wil Bouthoorn.
Sinds 1981 werkt van Kesteren als professioneel beeldend kunstenaar.
Ze maakt voornamelijk olieverf schilderijen op linnen.

Belangrijkste thema en inspiratiebron, voor van Kesteren, is het landschap.
Het zijn landschappen van grote fenomenen: bossen, bergen, vlaktes, moerassen en vulkanisch gebied.
Anneke heeft landschappen gezien en ervaren op de vele buitenlandse reizen, maar ook in de zeer nabije omgeving.
Soms weids en in de meest pure onaangetaste vorm geschilderd dan weer ingezoomd tot in een detail.

   

Waterloopbos 2

 

Vigevano

Voor meer werk van Anneke van Kesteren zie de pagina van Anneke van Kesteren